czwartek, 11 sierpnia 2016

Healthy snacking


Od pewnego czasu zaczęłam bardzo zwracać uwagę na to, co jem (przez większość czasu! ;). Czytam etykiety na produktach i staram się włączać do swojej diety produkty, które pozytywnie wpływają na mój organizm. To co dajesz swojemu ciału jest tak samo ważne, jak to co wkładasz na nie, staram się trzymać tej zasady. Dlatego włączyłam do swojej diety nasiona chia, jagody goji oraz suszone figi, gdy mam ochotę na coś słodkiego :)

For some time now I've been paying more attention to what I eat (for most of the time!). I've been reading labels on products I buy and trying to incorporate healthy food in my diet. What you put into your body is as important as what you put on it, I try to keep that in mind. That's why I started eating chia seeds, goji berries and dried figs when I crave for something sweet :)

Nasiona Chia (to te małe szare kuleczki :) to bomba! Zawierają ogromne ilości Omega-3, więcej np. niż łosoś (Omega-3 to kwasy odpowiedzialne np. za zapobieganie chorobom serca). Te niepozorne nasionka pomagają w utracie wagi, są lekkostrawne i co interesujące, mają wpływ na strukturę naszej skóry, a więc można powiedzieć, że pomagają w walce ze zmarszczkami (nie bez znaczenia po 30!). Mają jeszcze kilka innych zalet! Polecam! Ja dodaję je do swojej porannej owsianki, można je jeść na surowo, więc po prostu posypuję je ugotowaną owsiankę. Można je dodawać do smoothie, można zalać sokiem, mlekiem... według uznania. Bardzo je lubię, a że mają tyle zalet to już trochę się uzależniłam... ;)

Chia seeds are an ice! They contain lots of Omega-3, more than for example salmon (Omega-3 is responsible for preventing from heart diseases). Those small seeds help weight loss, are easy to digest and what's interesting, influence our skin structure, so we may say they fight wrinkles (good news for those over 30! ;) They have some other pluses too! I highly recommend them! I add them to my morning oatmeal, you can eat them raw so I just sprinkle them over my oatmeal. You can add them to smoothies, they can be soaked in juice, milk... as you wish. I really like them and because they are so great I got addicted a liitle bit...;)

Jagody Goji (to te czerwone nasionka :) to przekąski, które stoją u nas na stole i tak sobie skubiemy, gdy mamy ochotę na coś niewielkiego, coś słodkiego, coś zdrowego :) Jagody goji nazywane super antyoksydantem, przeciwdziałają nowotworom, procesom starzenia, pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, wątrobę, itd., serio mogłabym tu napisać cały referat na temat ich właściwości! My skubiemy je na sucho, ale jest wiele sposobów by je przygotować, np. jako dodatek do napojów.

 Goji berries are snacks which we keep on our coffee table and we nibble them whenever we crave something small, something sweet, something healthy :) Goji berries are called superantioxidants, they fight cancer, aging processes, they boost the immune system, liver, etc., seriously I could go on and on about their benefits! We eat them raw but there are many ways you can have them, for example with beverages.

Suszone figi (to te niezbyt ciekawie wyglądające suszki ;) to moja ulubiona przekąska, gdy mam ochotę na coś słodkiego!! Lubię także świeże figi, ale w Polsce łatwiej jest o te suszone :). Gdy zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to co jem, odkryłam, że suszone figi są nieocenionym źródłem wapnia (co jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ karmię Majkę piersią, a że ma skazę białkową, unikam nabiału, a niedobory wapnia uzupełniam choćby suszonymi figami :)). Owoce te pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego. Zawierają też dużo potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia.

 Dried figs are my fave snack when I want something sweet!! I also like fresh figs but the dried ones are more accessible :) When I began to change my eating habits I found out figs are a great source of calcium (which is very important for me as while I'm still breast-feeding Maja I need to keep out of dairy - she's allergic to it, so I try to make up for the deficit of calcium in my diet by eating figs :)). The fruit is great for the cardiovascular system, digestive system, nervous and endocrine systems. They contain lots of potassium which lowers blood pressure.

Odkąd jem zdrowiej, widzę, że mam więcej energii, generalnie dobrze się czuję! Polecam i pozdrawiam :*

Since I've changed the way I snack I have more energy, basically I feel better! You too should try, xo :*

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie wpisy!
    Oby więcej zdrowej żywności na Twoim blogu, a przede wszystkim w kuchni :)

    Polecam napój Chia Fresca. Aby go przygotować, należy wymieszać dwie łyżeczki nasion chia z 250-300 ml niegazowanej wody mineralnej, a następnie dodać sok z cytryny lub limonki i posłodzić do smaku.

    Dzienna zdrowa dawka nasion chia to tylko 3 łyżeczki dziennie dla osoby dorosłej.
    Dzieciom poniżej piątego roku życia nie podaje się nasion chia. W wieku 5 lat można zacząć od 1.4 grama dziennie.
    Kobiety karmiące oraz w ciąży nie powinny spożywać tych nasion, gdyż nie przeprowadzono jeszcze odpowiednich badań.

    Podobnie owoce goji są przeciwskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
    Zdrowe przekąski jednak nie dla każdego.
    Na szczęście tyle różnych produktów na rynku, że każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie i rodziny.

    Skoro Majka ma alergię, Ty nadal karmisz, to może lepiej w okresie karmienia poszukaj innych zdrowych przekąsek. Np. świeże daktyle. Idealne jako zamiennik cukru. A dzieciaki uwielbiają :) Polecam!

    Wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego jest mleko kokosowe.
    Ponieważ w sklepach jest drogie, warto zrobić je samemu. Zalewasz na noc wiórki kokosowe wodą w odpowiednich proporcjach i rano mleko gotowe. Wieczorem masz śmietankę na pyszne jogurty i desery.
    Również mleko migdałowe.
    Polecam lekturę Bożeny Przyjemskiej pt. „Z daleka od mleka.”

    Bardzo dużo wapnia zawierają morele. Akurat sezon na świeże pyszne morele.
    Majeczka też na pewno polubi :)

    Wapń znajdziesz również w groszku zielonym surowym lub mrożonym. Jest lekkostrawny, w przeciwieństwie do grochu czy fasoli. Jest bogatym źródłem białka, fosforu i żelaza. Jest zalecany w diecie niemowląt (bez skórki na początek) już na początku rozszerzania diety, właśnie ze względu na wapń, zdrowe białko i żelazo.
    Jest to również źródło węglowodanów, wspaniałe na zdrowy sycący obiad w różnych kombinacjach 

    Inne bogate źródło wapnia to kasze, np. gryczana czy jęczmienna.
    Natomiast rekordzista to jarmuż!

    Czasem dobrze, że nie można czegoś jeść, ponieważ na to miejsce można znaleźć kilka innych produktów, których w innych okolicznościach nigdy by się nawet nie spróbowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ten wpis!!!! Super pomysły :))
      Nie zauważyłam, żeby Majka była jakoś bardziej wysypana niż zwykle odkąd jem chia i goji, ale może rzeczywiście spróbuję innych przekąsek!
      Naprawdę jeszcze raz dziękuję za wpis i pozdrawiam serdecznie!

      Ola

      Usuń